ls it real or just a tool?

17:28


Holla. haha. so how my blog looks like? Ada lampu tau, buat menerangi hari harimu yang suram tatkala menjenguk blog ku ini. huahua. And sorry private jap haritu, ada hal. satu; nak edit blog. Dua; sebab aku malu. sebab apa? hahahhahahaahhaha biar jelah malas nak cakap. cb

SOOO here's my story. 


Pernah dengar tak orang cakap chocolate is stress reliever pe kejadah nya semua tu? Pernah kan. Tak tahu la betul ke idok kan tapi it works on me. Haha. Everytime aku stress mesti keinginan nak makan chocolate tu membuak-buak giler; contohnya sekarang. hahahaha.

Tapi stress yang kat sini bukanlah maksudnya stress sebab kerja tension semua tu. Stress kat sini stress yang disebabkan sakit hati. Hahaha I'm easily sakit hati you know, cian future husband hahahaha. 
And as for me, I choose dark choc. Sebab white choc dengan choc biasa tu macam manis sangat. Rasa berdosa gila kat diri sendiri kalau melantak satu bar tu. *yes, aku pernah melantak satu bar dark choc dalam satu masa tu sebab aku stress gila dengan kau. Haah kau la. Urgh nyebelin -,-

Tapi lama-lama aku cam terfikir, betul ke apa yang aku buat ni? Tak I mean, bukanlah salah. Tapi, betul ke aku makan chocolate sebab aku stress? Aku rasaaaa.........................



Aku makan choc just sebagai tool untuk kurangkan rasa marah tu sebab dah terphsycho dengan statement yang awal-awal tu. Okay eh, dia macam contoh ni. 


Kau nak benda sejuk. Time tu tengah panas. Time tu pulak dekat timeline tetiba orang retweet gambar ABC Kampung Melayu berserta tweet "Tengah panas ni kalau dapat ABC konpom lega tekak woiiii". Perghhh lagilah menggulupur kau kan. So kau akan berusaha untuk cari dan beli ABC walaupun dia bukan dari Kampung Melayu punya, padahal boleh je kau minum air limau ais kat gerai makcik tepi jalan kan. Dapat tak? Dapat tak point aku? Point dia....



Kau bertegas nakkan sesuatu tu disebabkan oleh pengaruh sekeliling padahal kau boleh je atasi benda tu sebab dia bukannya keperluan, dia cuma kemahuan. Tapi kita bertegas nakkan dia, sebab? Sebab kita tak mampu nak control nafsu. 
Tu je. 
Hahahah

Maksud aku dalam konteks choc ni; aku gunakan dark choc ni sebagai tool untuk aku redakan marah aku and eager to buy one whenever I get angry or offended, gituuuuu. Padahal boleh je biar lama-lama nanti redalah marah tu. Takpun tengok bintang bulan kat langit pastu excited sorang-sorang, hilanglah sakit hati tu. *emm so mumu. Benda kecik pun boleh excited*


Samalah dalam hidup. Kadang kita terlalu ikutkan trend atau pun nafsu sebab benda tu dah menjadi norm ataupun 'syarat' untuk kita sync dengan hidup sekeliling. 
Kadang kita tak nampak benda yang kita sebenarnya perlu, yang kita nampak benda yang kita nak; nak semata-mata. Cuba sometimes kita bukak mata, pandang sekeliling, tanya diri sendiri apa yang kita nak sebenarnya. Mungkin apa yang kita nak tu dah ada pada kita, ataupun dekat dengan kita dah pun.

.................................
................
......
..


Wow ummu, pasal chocolate pun boleh masuk falsafah hidup. I'm actually impressed with myself. Haha lol takdelah memain je.


Haaa dah macam lain macam kan melencong. Sorry lah aku kalau dah masuk dalam, memang dalam betul masuk dia. Dengar lagu rap pun boleh emo bhai kau rasa? hahaha.


So conclusion dia, entry kali ni boleh masuk dua peribahasa;

Ukur baju di badan sendiri, 
kalau tak,
Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

Sekian, wassalam.



p/s: Aku rasa entry ni paling wise dalam 2 tahun punya entry. Walaupun sebenarnya not so wise. Haha pernah ke Ummu wiseeeeee guyssss pleaseeeeeeeeeeee *emoji bulan hitam*

Bye, Assalamualaikum! :)

21:17
Aaaaa bodo aku taknak update pape dah 😑😑😑😑
Lots of love , 움무 ♥

Popular Posts

Nak taruk palagey niiiii

Aku.... tak tahu nak letak apa kat sini. Haha nanti ah aku update lagi. Blur ni template baru huhu


Hadam

"Tolong. Terima kasih." Hargai. Jangan malu. Selagi ada. Dah takde jangan nak menyesal.