Salam sembang

16:50

Haiiiiiiiiiiiiiiiiiii panjang panjang tanpa rasa bersalah. Hahahhaha. 

Salam sembang kosong.
Kenapa sembang kosong?
Sebab cadangnya kemain time cuti sem nak edit blog, update entri baru sebarang dua paling tak. Tapi? Hampeh langsung takdak. Kahkahkah. Salah satu sebabnya; kondisi laptop yg tak berapa mengizinkan. Madah mintak restart je kijenya. Kita tak tekan pape pun kengkadang ter'restart' sendiri. Tak ke menyirap dibuatnya. dan sebab yang lainnya... hmm paham-paham jelah. Line bukannya laju pung. Haishh.

Dan dikala ini aku sudah pun melangkah ke sem 2. How fast time flies kan? Rasa macam baru haritu masuk sini MDS bagai. Rasa macam baru haritu cuti sem. Main masak masak. Pegi pb sensorang. Layan adik Ira tidur, main. Pergi ambik result adik Kimi. Haihhh yang ni pelik.

Apehal naik sem 2 aku baru rasa homesick?!
Shiitake mushroom.

Sem 1 dulu bukanlah nak kata tak ingat rumah langsung. Gila kau. Aku ni home person kot. kerja duduk rumah je. Hahaha. Tapi taklah seteruk sem baru ni. Why ah whyyyyyyyy? Obviously this is not good for me, walaupun bila cakap dengan orang, diorang pun rasa benda yang sama which means bukan aku sorang yang mengada-ngada. Sem 2; sem penuh emosi. hahahaha. But yeah harap-harap akan bertambah baik laa seminggu dua lagi. 19hb dah start mid sem break, 2 minggu! Ohh please cepat sikit datang. I nak balik Johor. 
Tapi sebelum nak sampai ke mid sem break tu...... haaaa berduyun jugak laa assignment nak ngadap. Pehh makin naik sem syllabus makin susah. Subjek exam pun makin bertambah. Takut weh. Doakan aku berjaya k? :')

And sem 2 ni dapat roommates baru. Dah tak sama dengan Ika dah. Hmmm. Rindu nak tengok movie sesama, pergi Billion makan chicken rice shop, tengok wayang, pergi Aeon Manjung makan Sushi King, pergi pasar malam beli tongkeng dengan ayam Uncle Bob sesama, tengok Running Man memalam guna hotspot Ika hahaha, tengok Roommate berebut Jackson dengan Dong Wook, pastu main make up make up.. Rindu Ika dengan Yanaaaaa! Pika pun rindu jugak.. Dah takde tukang control duit dari mengalir bak Sungai Kinabatangan.. :'(
Roommate baru? Bolehlah. Still trying to get along dengan diorang. Mintak-2 makin lama nanti makin okay makin tak awkward hahaha.

Dah ummu lek lek takmo nangis-nangis hahahaha. Fighting! Kata nak own a good life kan? Hahaha emosi no taip entry ni. Selalu huha kemain. Orait sampai sini je dulu, kuota internet kena jaga. Hahahahaha. Okay bye, assalamualaikum :)

Sincerely,
Yang tak sabar nak cuti mid sem, cuti sem, nak grad, nak habis belajar.
Kekekekeke ^^v

final exam & cuti sem dah

17:13

Holla guys. Do you miss me? Hehe sure not kan. But I miss you all so muchhhhh! Hahaha. Okay over geli dah dah. 

Haihh. Dah lama gila tak update blog ni. Rindu jugak sebenarnya. Last update haritu bulan 6, time mula-mula masuk u, kan? Now dah bulan 9. And guess what, final exam dah dekat and lepastu yang paling ditunggu tunggu iaituuuuuuuu..... CUTI SEMMMMMM! ↖(^▽^)↗muahahahaha. Serious doh aku nak balik Johor. Dah lebih kurang 2 bulan lebih tak balik. Balik pun pernah sekali je, time cuti raya haritu. Seminggu je. Mana cukup beb. 

*Sekarang aku tgh tgk bola, Malaysia lawan Arab Saudi. Kehkehh lama tak layan abang-2 bola. Hahahahaa*

okay sambung balik. Sebenarnya aku teringin gila nak update blog and cerita laa pape pasal life kat sini an. Tapi Ya Allah, line kat sini menguji keimanan betul. Ada ke patut line G memanjang? Dahtu kalau line H pun, tetiba dekat laptop takleh nak detect. Takpun line jd lembap gila nak arwah. Hadoii. Dahlah aku takde laptop. Terpaksa menumpang laptop roommate. Hmm cedihhh ╯︿╰. Hahahaha. 

*Bola tgh halftime. Zubir kena kad merah tadi. Haih. Go go Malaysia! Ok sambung lagi*

Hari Jumaat lepas weols warga AP117 part 1 kena present final project which merangkumi markah-2 id weols. Pehhh penangan final project an. Lebih kurang 4 minggu jugaklah duk siapkan drawing, plan, board semua. Pergi crit kat lecturer. Pastu khamis tu, dari pagi sampai ke pagi esok duk siapkan model tu. Pehhh tak penah-2 aku stay up yg tak tido an. Aku sebenarnya dlm kategori tidur awal gak ah. Pukul 1 lebih gitu slalunya mata aku dah berat dah. Classmate aku mostly jenis tidur 3 4 pagi. Hahaha mereka bakal dekan tu. Aminnnn ;)
tapi rasa berbaloi jugaklah tak tidur sebab dapat siapkan model tu walaupun tak berapa sempurna dan cacat sana sini. Haha part 1 lah katakan :p
Dan alhamdulillah, tak kena critic pedas-2 sepedas Adlin Aman Ramlie. Tak kena redo apa semua. Fuhhhh (^3^)

Dan sekarang, kitorang tengah tunggu nak sit exam dua paper and then bubyeee Sri Iskandar! Hahaha. Tapi sebelum nak sampai ke 'bubyeeee' tu, apak iye tepu siot tak tahu nak buat apa. Hahaha. Dr. Kie ada cakap dalam kelas sebelum ni, "budak-2 id nanti akan rasa bosan bila cuti sem sebab tak tahu nak buat apa. Uolss jd cm tak biasa sebab dah terbiasa buat banyak kerja, assignment semua". Hm betullah Dr. Kie. Hahaha. Dah tak larat dah nk topup tido, layan movie, makan... dari semalam memasing merengek dalam group, bosannnnnnnn~~ hahaha. Takpe takpe, kita tunggu sem break nanti. Balik rumah tak bosan kot. Ada tv. Hehehe . Nak jumpa family. Nak jumpa kengkawan. Huaaaaaa! Okay dh jgn nk mengada. Dua minggu je lagi.

Orait. Last, doakan kami untuk dipermudahkan jawab exam nanti supaya tahun depan tak payah repeat sem. Hihiii amiiinnnn! :) 
Assalamualaikum. 

Kuatkan hatiku Ya Allah

Selamat datang ke fasa baru, Ummu

08:00


Disaat ini, aku sedang duduk termangu di hadapan laptop milik roommate dengan berbekalkan hotspot internet aku, demi menaip sebuah entry yang baru, sempena kemasukan aku ke fasa baru. Fasa mahasiswa.

Ppuihhh, merepek lagi kan kau mu. 

So...... tadaaaa Now I'm a mahasiswa! hahhaha. Mahasiswa bahasa Inggerisnya apa? Aku tak tahu :p
Aku tercampak jauh ke negeri yang aku tak pernah sangka akan sampai. Hahaha. Dah jauh tu, maknanya nak balik kampung pun payah lah kan. Balik time raya jela jawabnya. *cehh dah ada 'kampung' tau sekarang ni. kkkkkkk

At first, aku sangkakan life kat sini akan jadi lain. Lain maksud aku macam, environment dia, orang dia..
Yelah, selama ni dah nak 18 tahun kot aku duduk kat Johor atau lebih spesifiknya Pasir Gudang tanpa sedikit pun pengkhianatan tempat tinggal. Wahh bahasa aku macam membanggakan cikgu BM jea ni? hahahhahaha xD

Tapi rupa-rupanya...... Apa yang terbayang tak terjadi. Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya sampai ke malam. Hahahaha. Serious kat sini memang panas gila. Lecturer pun kata kat sini memang panas selama-lamanya. Hhaha. tak tahulah, mungkin fenomena El Nino tu sikit mempengaruhi faktor kepanasan kat sini kot. Entah, tak tahu tak tahuuu
Tapi nasib baiklah awal-awal lagi dah beli payung. Gila ah kalau takde payung nak berjalan dari dorm ke fakulti. Mahu hujan lecak ketiak semua memasing bila sampai kat fakulti.
Dahlah fakulti besar gedabak, banyak pulak tu. Bangunan FSPU je dah berapa banyak. 
Setakat ni jalan ke fakulti aku tak pernah sesat lagi lah. Cuma kalau jalan memalam je, kitorang sesat. Hahahha habis satu u tu kitorang pusing, sampai dah nak jejak pintu masuk dah. Punyalah jauh.

Roommate sini pun okay. Jenis tak banyak songeh. 3 orang Johor, 1 orang Kelantan. Walaupun begitu, cehhh penanda wacana aku.. hahhaha. . Masalah komunikasi tetap wujud k. Masalah dengan mek klate tu lew. Takpe, slow-slow kita belajar. Tapi nanti dua orang nak pindah Tapah. Sem depan rasanya kena tukar roommate lah. Hishhh ni yang malas tau. Mintak-2 dapat roommate yg satu kepala, bukan spesies gedik overload or pendengki or pencopet or penculik dsb. Amiiiiiinnn!

Hmmm.. rasanya sampai situ jelah dulu kot. Aku seram gak ni guna hotspot. Nanti kang kuota habis tak ke naya aku membatu dalam kampus takde internet. Sadis nanti. Orang lain scroll twitter, aku duk sensorang main pou. Aishhh mintak jauhhhhhhhh hahahaha.

Bye, assalamualaikum !
*no gambar this time. Aii malas nak cucuk usb. hihihiiii*

Last but not least, I miss u olsss! Orang Johor sekalian... :)

Perhaps

23:02




Met you by surprise
I didn't realize
That my life would change forever
Saw you standing there
I didn't know I'd care
There was something special in the air


Dreams are my reality
The only kind of real fantasy
Illusions are a common thing
I try to live in dreams
It seems as it's meant to be


Dreams are my reality
A different kind of reality
I dream of loving in the night
And loving seems alright
Although its only fantasy


If you do exist
Honey don't resist
Show me a new way of loving
Tell me that it's true
Show me what to do
I feel something special about you


Dreams are my reality
The only kind of reality
Maybe my foolishness is past
And maybe now and last
I'll see how the real thing can be


Dreams are my reality
A wondrous world where I like to be
I dream of holding you all night
And holding you seems right
Perhaps that's my reality


Met you by surprise
 I didn't realize
That my love would change forever
Tell me that it's true
Feelings that are new
I feel something special about you


Dreams are my reality
A wondrous world where I like to be
Illusions are a common thing
I try to live in dreams
Although it's only fantasy


Dreams are my reality
I'd like to dream of you, close to me
I dream of loving in the night
And loving you seems right
Perhaps that's my reality




realiti

23:14

*menaip entry sambil telinga menadah headphone dengan lagu Reality- Richard Sanderson. Hahaha best ah lagu ni. Ala-ala menggamit kenangan gitu. Penangan movie Sunny lah ni. Masyukkkk gila movie tuuuu! First time tengok meleleh jugak lah empangan di mata ni. Muehehehe*


Huh. Susahnya nak buat keputusan. Rindu pulak zaman-zaman dulu; zaman dimana keputusan yang paling susah adalah pilih samada nak ikut cakap kawan supaya jangan kawan dengan orang tu. Padahal boleh je kalau nak kawan dua-dua dengan cara, kita cakap dekat kawan yang jahat tadi tu-- " Alaa aku kawan olok-olok je dengan dia".
Hahahaha kenapa macam complicated sangat aku nak bercerita ni? Haha.

AAAHHH.. MEMANG PUN. Aku rasa hidup aku sekarang memang macam complicated.
Luaran memang lah. Senyum, gelak, semua benda aku boleh buat.
 Tapi dalaman? Ha ha. serious macam kedai d.i.y, macam-macam ada. cehh, mementang kat pb sekarang dah ada d.i.y. Hahaha. k k, sambung balik.
Terkilan, annoyed, happy, frustated, excited, try-to-understand-but-just-can't, nervous..
Tak perlu kot nak hurai satu satu kenapa aku boleh rasa macam tu .
Tapi... haih entah.
Sampai ada satu hari tu akak kat tempat aku ni tanya, "kau kenapa muka macam orang baru hilang boyfriend ni?" haa. haha buk sekali.
Kata-kata dia tu takdelah betul tapi, aisey dia boleh perasan eh muka aku lain padahal aku rasa aku buat muka lek lek jea. Tapi memang pun time tu rasa macam hilang, tapi bukan boyfriend lah. Hilang lain. Something yang lagi penting dari boyfriend. 
Takpelah. Nanti-nanti aku pikir cemana.

Kat sini kan, aku jadi lebih open minded. Manusia ni macam-macam ragam, tak semua sama taste dengan kita, satu kepala macam kita, tak  macam zaman sekolah dulu, dengan classmates semua.
Memang lah ada yang boleh buat kawan, tapii... entah. 
Lain.
Tak macam korang.
*silalah terharu pembaca sekalian. Hahaha sebab aku tahu yang baca pun cuma kengkawan aku je. No stalker, no orang luar alam. Kalau ada habaq mai. Hahahahahahaha aku serious ni*

Aku kan.. sekarang rasa macam nak serap semua benda as postive. Ala senang kata nak jadi positive la.
CONTOH macam-- kalau orang kat gerai tu pagi-pagi jual kuih tak sedap atau benyai, aku try untuk fikir "ohh mungkin makcik yang buat kuih ni tengah ada problem dengan laki dia ke, duit BR1M tak dapat lagi ke, ataupun dia tak sihat pastu anak-anak dia yg tak tahu buat kuih tolong dia buat kuih kot harini" instead of memaki hamun kuih-kuih yang tak bersalah tu. Rezeki tu weh.

Ataupun contoh yang lain-- bebudak duk update status tweet gambo segala pasal kejayaan diorang, slip diorang. Kalau sekali dua takpelah tapi ni yang sampai 4, 5 kali sampai yang kurang  berjaya tu rasa macam eiiii aku seligi jugak dia ni karang.. Apa salahnya fikir, "Takpelah. Dah tu rezeki dia. Boleh jugak jadikan kejayaan dia tu motivasi untuk kita. Ambik yang baik ajelah."

CONTOH lagi-- nampak budak kat telinga asyik bergantung headphone doplohpat jam je terus anggap " eii apebendalah budak ni duk dengar music je. hiburan, melalaikan. Cubalah pegi library sana, baca buku ke apa ke..". Woii mana tahu dia tengah dengar ayat kursi ke, al ma'thurat ke, surah al mulk ke... Kau apa tahu? Tak semestinya pakai headphone je dengar hard rock, blackmetal tu semua. Yang masuk library tu pun, bukannya betul sgt.Entah-2 pergi just nak wifi free, nengok blue. At least dia tak kacau orang laa.

CONTOH lagiii hahahaha banyaknya contoh-- kalau orang tu macam dah tak layan kau macam yang sepatutnya janganlah terus assume "dia ni dah tak suka aku ke... aku ni teruk sangat ke.... alaa dia mesti dah ada orang lain.. yelaa aku ni dah tak penting...". Cuba postivekan balik " Maybe dia tengah ada problem. Semua orang ada masalah sendiri, takkan hal dalam kain pun dia nak bagitau kan. Walaupun mungkin dia dah tak anggap kita ni sepenting dulu, tapi layan je dia macam biasa sebab dia masih penting untuk kita."
Whyyyyyy noooot kannnnnnnnnnnn??

kunci dia--
sabar.
selain tu--
bersangka baik.
Nak lagi sedap, husnuzhon. haha aku suka sebut benda alah ni. Macam best. Husnuzhoooonnnn~

Sebab yang aku perasan bila aku praktikkan benda ni sikit-sikit kann, hati aku jadi tenang.
Takdelah nak sakit hati dengan orang, pandang orang macam nak telan, kepala tak berserabut sangat, and orang sekeliling happy.
Kalau ada orang yang duk mengutuk sampai ko tak boleh dah nak layan, diam je. Pastu senyum. 
Nanti pandai pandailah mulut tu berhenti sendiri bila takde yang menyambut.
Serious best. Tapi tulah, susah nak teruskan. Kadang-kadang timbul jugak balik yang negatif-negatif tu.
Takpe, semua benda ambik masa. Even pakcik Graham tu pun failed banyak kali sebelum berjaya cipta benda alah yang alahai cinonet tu haa.

haaa lagi satu benda aku nak share.
Sekarang aku perasan yang aku dah tak reti nak tulis tajuk.
Hahahaha what the lah kan. Tapi dah tak reti buat tajuk gebang-gebang macam dulu sebab bila aku baca balik macam.."erghhh kenapa aku macamni.... macam peramah sangat je padahal suam-suam kuku je......"
Hahahha ampunkan daku.

Dahlah, Tu je kot nak share.Haa last week ada cakap pasal fondant kan.
Pehh serious , it's a tough task weh. Patutlah harga dia tinggi melambung.
Tapi alhamdulillah siap jugak walaupun hasilnya agak hahahahahahambar....
Pfft. Hahaha.
Bye! *entry aku semua banyak gelak kan. Ciss lenkali nak menangis la pula. hahaha mintak simpang!


Rindu? Sedekahkan je Al-Fatihah untuk dia :)

kehidupan dikala cuti

12:05

Holla. Harini hari Jumaat, 25 April 2014, jam 11.15 pagi. 
Bermakna harini gua cuti (Aku orang Johor sejati, cuti Jumaat dgn Sabtu. Muahaha). Yeayyyyy akhirnya dapat jugak bercuti dgn aman setelah dua minggu cutiku diganggu T.T
Kenapa diganggu? Haaa meh nak cerita sikit.


2 minggu yang lepas, aku dilanda demam. Haa maunya tidak cuti aku terganggu?
Haha. Nak buat benda pun lemah semacam. Okay demam ni berlaku selepas perang pengakuan di group whatsapp tu. Ingat tak? Ingat tak? Hahaha
Dahlah hari Sabtu tu kat rumah aku ada buat surprise birthday celebration.
Pehh. Terliur je an aku tengok kek, laksa Johor, kuih kuih tu semua.
Nak makan, rasa macam tak guna sbb takde selera. Semua makanan macam rasa tak rasaje.
Tapi alhamdulillah hari Ahad tu bangun dah kuràng sikit rasa pening kat kepala.
Macam tau tau je aku kena pergi kelas haritu.
Baru ingat nak ambik cuti lagi sekali. Haha niat tak baik betul.


And minggu depannya, aku kena panggil utk interview uitm.
Haha. Pagi-2 bangun punyalah dedor. Orang tak pernah kena interview la katakan. Haha.
Nak 'menyedapkan' cerita, jalan pagi tu boleh pulak jammed. 
Ya Allah dugaan betul. Dah menguap-nguap aku dalam kereta. Habis semua benda alah skrip yang aku plan nak cakap tu perlahan lahan terbang bersama udara nguapan aku. Haha.

Sampai je kat tempat interview, guard tu ckp masuk je bilik tu, diorang dah start dah.
Aku masuk je, mak aihh ramainya orang. Lepastu orang tu ckp tinggal lg 10 minit je.
Menggelabah siot cari seat kosong nak melukis benda alah kat depan tu.
Dahlah hand free. Maunya tak senget benget line aku. Last-2 aku macam "lek ummu... lek. Takkanlah dia jahat sangat tak bg masa lebih untuk aku..." 
Dan alhamdulillah dia bg masa lebih and lukisan tu pun berjaya disiapkan.


Naik tempat interview (second session), mak aihhh lg sekali. Lagi ramai dari tadi.
Aku pun dah expect turn aku mesti lambaaaaaaaat lagi sbb aku keluar bilik yg lukis td pun dah lambat kan. .
Tengah-tengah aku khayal main phone bukak tutup whatsapp, tetiba kat bilik sebelah, "Ummu Liyana Sahira binti Slamat... ada tak?"
Haaaaa tudiaa. Nampak tak maçam aku tengah tak ready? Hahaha.
Tapi alhamdulillah lagi sekali semuanya berjalan dengan agak lancar. 
Agak ye, bukan betul-2 lancar. Haha sebab soalan-2 yang dirancang jawapannya tak ditanya pun -,-
Eric Leong sikit pun dia tak sebut. Hahahaha gelak kurang ikhlas.
Balik tu terjumpa Akmal yg kembar Aizat tu. Haruslah tegur weh, karang nanti kena label sombong kang. Cehcehh padahal aku yang TERRRtegur dia dulu. Reaksi spontan kott. Hahaha. Dia ambik senibina. Semoga berjaya k!


Dan harini akhirnya dapat berehat jugak. Harapnya rehat sepenuhnya lah. Haha kang jakgi elak ada je kerja mendatang xD
Haritu ada test deco cake kat kelas. Nasib baik jadi weh. 
Berkat kegigihan aku godeh youtube malam sebelumnya. Kihkihkih


Ahad depan kena deco guna fondant pulak, by group. 
Wish us luck! Fondant susah wooo

ASTRON: Imbas Kembali

01:38
baiklah. Jam sekarang pukul 1.17 am. Mata serious dah kuyu. Tapi aku sendiri tak faham kenapa aku duk mengupdate blog ni. Akak gua dah berdengkur kat sebelah ni.
Disebabkan aku tak tahu nak update apa, marilah kita sama-sama melayan hasil nukilan aku yang tak berapa sedap sebenarnya tapi lantak dia lah kan. Haha. Aku pun buat suka-suka je. So, ayuhlah! hahaha macam tak kena je --' *alaa cerpen ni ada antara korang yang dah baca. Baca jelah lg sekali. Taknak baca pergi berak sana. EEYUCKS meniba kan aku -.-*
-----------------------------------------




Deretan kereta membelah jalan raya malam ini. Sesak. Sudah 15 minit namun keadaan masih tak berubah sedari tadi. Semua kenderaan seakan dipaku di atas jalan, tak bergerak. Hanya bunyi hon dan deruman enjin kenderaan kedengaran sana sini.

“Menyesal aku keluar lambat tadi. Tak pasal-pasal terperangkap kat sini”, keluh Airis. Niat dihati memang mahu bergerak petang tadi. Namun ada hal yang harus diselesaikan segera, terpaksalah bergerak selepas solat Maghrib. Bosan dengan keadaan jalan raya yang tak berubah, tangannya perlahan menghidupkan radio. Volume dinaikkan. Lagu dendangan Dafi, Bila Terasa Rindu berkumandang. Bibir Airis mencarik senyuman. Lagu ni.......



“Rizqi! Rizqi! Rizqi!”. Seisi kelas 5 Astronomi menyorak nama Rizqi diiringi tepukan. Cikgu Ros tidak hadir hari itu kerana ada urusan di kampung. Kebetulan pula hari itu terdapat subjek yang diajar cikgu Ros, biologi di jadual waktu 5 Astronomi. Apa lagi, party time! Penghulunya? Mestilah Thaqif Aisy merangkap ketua kelas 5 Astronomi yang selalu talam dua muka. Depan cikgu baik sampai pijak semut pun tak mati. Belakang cikgu habis semua tanduk dia keluar.

“Apalah malang nasib aku..”. Rizqi sudah buat muka malas. Pilih ‘dare’, akhirnya makan diri sendiri. ‘’Kau nyanyi lagu jiwang dekat crush kau, dan confess kat dia yang kau suka dia’’, cabar Hadif. Lebih kepada menganiaya sebenarnya.

Rizqi berjalan malas menuju ke pintu hadapan kelas. Dari jauh kelihatan Airis berjalan menuju ke kelas. Duhh, macam mana ni? Ah, pejam mata je lah! Kedengaran suara-suara membisik dari belakang, menanti adegan ‘drama eksklusif’. Budak-budak ni bab menjadal orang memang nombor satu! Rizqi mendengus dalam hati. Eh, dia dah dekat! Satu, dua, tiga.......

Bila terasa rindu..
 ku sebut namamu..
Dengan harapan kau akan muncul ..
dalam tidur..
Bila terasa rindu ..
ku bayang wajahmu ..
dalam angan dan barulah ku.. 
terasa bagai disembuh...

“Saya... suka... awak..”, sebaik melafazkan pengakuan maut itu, Rizqi diam. Senyap. Kenapa pulak ni? Perlahan-perlahan Rizqi membuka mata dan....
Jantung berdegup laju. Lidah terkelu. Riz.. apa dosa kau buat sampai bala macam ni sekali?. 



Tak semena-mena sekolah dapat tukang kebun baru. Rizqi dikerah melakukan kerja-kerja memunggah dan menyediakan tanah untuk projek kelas Sains Pertanian mereka. Macam mana lah cikgu Rokiah tu boleh ada depan aku? Bukan ke patutnya Airis yang lalu? Kena pula mood cikgu tu tengah dilanda taufan Katrina, memang nasib kaulah Riz.




LAGU Bila Terasa Rindu sudah berganti dengan celoteh sang penyampai radio. Tak sabarnya nak jumpa Astron! Astron, kononnya gelaran buat penghuni 5 Astronomi. Nama je kelas pertama, tapi perangai mengalahkan budak baru nak beralih akal. Macam-macam kerenah. Tapi pelajaran tetap diutamakan. Konsep Wonderpets diguna pakai oleh Astron. Ya, kerjasama! Otak Airis sekali lagi pantas mengimbau kenangan  sewaktu peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia semakin hampir...



Pondok atas bukit belakang sekolah penuh dengan warga Astron. Wajah masing-masing terpapar riak yang bercampur baur. Semangat, penat, takut, tertekan. Thaqif selaku ketua tingkatan mula membahagikan tugas.
“Zahra & Aryan dikehendaki mengajar subjek Kimia, Hadif & tukang kebun baru, Riz- biologi, Que- Sejarah, Ris & Adel- Matematik Tambahan, dan saya si kacak bergaya lagi menawan, Thaqif & kembar saya, taiko Izz akan mengajar subjek Fizik. Faham anak-anak?”.

“Balik laa Qif, balik balik...!” pelajar-pelajar lelaki mula mem’boo’ Thaqif. Masing-masing dah masak dengan perangai Thaqif, ketua tingkatan paling mereng, kuat perasan, dan raja drama seantero sekolah. Memang nampak macam tak layak nak pegang jawatan ketua tingkatan.


Sesi ulangkaji berjalan lancar. Dari tajuk passive transport-active transport-synthesis of enzymes-stage of mitosis & meiosis-BOD- dan segala benda alah skeleton, bergerak ke formula-formula RAM, RMM- the electrochemical series-strength of acids and alkalis-factors affecting the rate of reaction dan banyak lagi. Seterusnya Thaqif dan Izz pula mengambil alih dengan segala macam definisi dan formula dari buku teks Fizik. Bila tiba waktu Matematik Tambahan, masing-masing buat muka stress. Stress tak stress, faham jugaklah sedikit sebanyak tajuk yang selama ni duk ternganga bila cikgu beri soalan. Berkat kesabaran Ris dan Adel, Lady of the Addmath. 



Suasana di restoran KFC mula riuh dan gamat gara-gara kehadiran Astron yang datang untuk berbuka puasa bersama di sini. Makanan telah dipesan, meja pun telah ditempah. Masing-masing berbual itu ini sambil duduk di tempat duduk masing-masing. Gaya macam tak berpuasa dan sudah tentu, buat restoran tu macam datuk sendiri yang punya. Beberapa minit kemudian, azan maghrib berkumandang, menandakan masuknya waktu maghrib dan waktu berbuka.

“Allahumma lakasumna wabika amanna wa’ala rizkika aftarna birahmatika ya arhamanrahimin..” Aryan selaku ‘ustaz’ dalam kalangan Astron membaca doa dan diaminkan oleh ahli Astron yang lain. Pengunjung lain yang berdekatan mereka turut sama mengaminkan doa yang dibacakan oleh Aryan. Mahunya tidak, Aryan baca doa gaya macam nak baca iqamat. Volume kalah suara di radio.

Selepas menikmati juadah, langkah diatur menuju ke surau berdekatan. Untuk menunaikan solat Maghrib, diikuti dengan solat Isyak dan tarawih berjemaah. Memang seronok bila berpeluang beribadat bersama. Alhamdulillah, masih sempat kita merasai nikmat Ramadan tahun ini. Dan syukur, Astron masih tidak lupa diri dan sombong dengan Maha Pencipta. Masing-masing mengambil kesempatan untuk berdoa, memohon supaya diberikan keputusan yang cemerlang, sentiasa beristiqamah menjadi hambaNya yang bertaqwa, dan diberi kejayaan di dunia dan akhirat. Amin...

Hari berganti hari, bulan berganti bulan.. Tinggal lagi satu paper yang belum dijawab. Dalam kesibukan menelaah pelajaran, sesekali terdetik rasa sedih untuk berpisah dengan sahabat sehati sejiwa setia- Astron.

“Lepas habis jawab paper yang terakhir ni, kita dah terpisah dah. Sorang ke utara, seorang ke selatan, seorang ke benua Afrika, seorang ke Negara Pak Arab. Haihh, rindunya kat korang semua nanti....” . Lirih suara Riz. Air muka masing-masing berubah mendengar kata-kata Riz. Ada yang masam, muka kecewa, muka ala-ala nak tersingkir Akademi Fantasia pun ada. Yang pasti, bukan muka gembira.

“Rindu kat kitorang ke, rindu kat Ris sorang je? Ris, Riz. Nama pun dah nak dekat sama. Hihihi..”. Sempat lagi Adel atau pemilik nama sebenar Adelia Delisha itu mengusik Rizqi. Yang lain sudah terkekek ketawa melihat Rizqi menjegilkan mata ke arah Adel. Malu lah tu...

“Nak buat macam mana, dah memang macam tu kitaran hidup kita. Takkan nak jadi baby bucuk bawah ketiak mak memanjang kan? Kau tu, tak teringin nak kahwin dengan Ris?”, usik Que. Muka Riz sudah merah padam memberi amaran kepada Que, manakala Airis mencebik muka, tapi pipi macam disapu pemerah pipi 5 inci.

“Okay okay.. Sebelum aku kena pelangkung dengan mamat ni, jom kita sepakat buat reunion 8 tahun dari sekarang, nak? Kehadiran semua Astron adalah wajib!  Kalau tidak, denda ketuk ketampi 44 kali. Masa tu kita tengok, siapa yang dah ada anak paling ramai. Hahahaha...”. Sempat lagiii.......



Dan kini, Airis sedang dalam perjalanan menuju ke lokasi reunion yang telah ditetapkan Thaqif melalui jemputan di Facebook dan kiriman kad jemputan ke rumah yang diterimanya tiga minggu lalu. “Reunion of The ‘Awesome.Smart.Teen.Rock.Ordinary.Nerd’ Gang.” Amboi, ingat lagi si Thaqif ni dengan tagline mula-mula penubuhan Astron yang pada waktu itu boleh dilabel ‘zaman poyo’. Ya Allah, rindunya dengan Astron!! Walaupun terpisah benua, tercampak ke utara, tercampak ke selatan, berjumpa dengan pelbagai ragam manusia, yang bermata biru, bermata sepet, berhidung mancung, yang tiada gigi, tapi semuanya takkan sama dengan Astron yang satu, yang katanya sahabat sehati sejiwa  setia. Tidak akan. Deringan telefon bernyanyi lagu Dwihati kembali membawa Airis ke dunia nyata. Nama pemanggil dikerling sekilas. Bibir menguntum senyum. Riz.... Ya. Akhirnya Airis Zulaikha selamat menjadi tunangan kepada Irfan Rizqi. Berkat usikan Astron barangkali. Dan semestinya, ini satu kejutan buat Astron sekalian. Wait for us, guys!


“Sahabat, kadang-kadang macam ‘pain killer’; sentiasa tenangkan kita bila kita memerlukan. Tapi kadang-kadang sahabat tu macam Amir I’m sorry; asyik menyakitkan hati.Ada masanya sahabat ibarat Astro Warna, ada sahaja cerita yang buat kita tak kering gusi. Tapi persahabatan yang paling utuh adalah seperti Running Man; walaupun berbeza rupa, asyik bergaduh, mengkhianat tak sudah, ada karakter masing-masing, tapi akhirnya mereka tetap bersama, menerima seadanya.”


UmmuSlamat :)

-----------------------------------



Haaa. Cerita dia ala-ala hambaaarr gitu kan? Hahaha. Takpelah. Masa ni aku rasa aku tak matang lagi kot. Haha habis cover dah ni.
okay sekian terima kasih!

muka ada senyum, mulut ada ketawa, tapi dalam hati.....

seriau

23:44
haaaaiiii!
hahhaaha. Sekarang dah pukul 11.07 pm, 13.3.2014. Bulan 3. Maknanya dah nak masuk 3 bulan aku masuk kursus kat GM ni. So far, alhamdulillah okay lagi. Seronok belajar buat cookies, dessert, kek, main-main dengan chocolate, cheese, strawberry, oven, mixer semua. Hahhaa macam jakun nau je kan? Lantak akulah. Hehe :P
Tapi kan...
Tiap kali aku lepak dalam bilik coklat dengan diorang dalam bilik coklat yang sejuk ber-aircond tu, aku mesti teringat kita duduk melepak dalam kelas tingkat 4 yang kononnya ber-aircond tapi panas macam hape tu. Hahaha
Bila selfie dengan kawan-2 GM, mesti teringat kita selfie dalam kelas, dalam makmal bio tu semua.
Time makan waktu rehat, mesti teringat kita selalu kongsi-kongsi makanan ramai-ramai. Siap ada makcik Kasmah lagi dulu, tukang ambik order lepastu esok semua bayar and makan kuih-kuih tu. Pastu order lagi.
Bila tengok ada some lovebirds yang ngedate ke, dikenen-kenen ke.. mesti teringat loveline korang dedulu kat Twitter. Lama siot tak nampak! Korang ni... :( Ceh aku pulak yg sedih lelebih. Hahahha jk
Hari Rabu  kat sana kira macam hari sukan lah. Setiap minggu aktiviti lain-lain. Pastu nanti mesti teringat kita main pepsi cola, anak ayam dengan musang, jambatan sudah roboh, kejar-2 Running Man dengan tanpa segan silu kat dewan terbuka tu xD
Then, setiap hari Khamis selalunya akan ada bacaan Yaasiin, macam tadi. Bila baca ramai-2, confirm bayangan suara budak-budak 5SC2 yang biasa ketuai baccan Yaasiin kat sekolah tu terngiang-ngiang. Serious beb, aku rasa setakat ni bacaan korang paling aku suka dengar. Tak tahu kenapa. Hahaha. Teringat jugak time sebelum masuk dewan periksa. Setiap kali sebelum start exam SPM mesti baca Yasin reramai kat dewan.
Kat dalam bengkel or senang cakap kat dalam kursus aku tulah, aku tak jumpa lagi group-group budak fanatik kpop. Setakat tahu and minat Running Man tu adalah, ramai jugak. Kat sini hampir semua budak layan evergreen gitu. Tahu dah kan aku teringat siapa kalau cakap bab evergreen ni? Haaa Bibah lah xD . Dan dan.. selalu kan kita satu baris karok lagu Spin dengan Westlife dalam kelas. fuu syiokk... 
Tahu tak apa maknanya semua ini?
Rindu. hahhaa macam geleman pulak tapi memang pun rindu. Korang memang dapat special seat lah aku rasa. Hahahaha. Setakat ni aku tak tunjuk lagi laa perangai gila aku kat GM, macam perangai aku dengan korang. Hehe. Bukan senang kot nak rapat. Makan masa jugak. Dengan korang pun sebab kita 5 tahun kan dah kenal.
20 haribulan ni result keluar. Ya Allah, aku hanya mampu doa yang terbaik je untuk kita semua. Awal-awal lagi aku dah tetapkan diri jangan terlalu berharap sangat, tapi janganlah pulak give up tak memasal. Redha jelah. Rezeki jugak kan tu :) 

cinta hati cap sementara

23:44


Bakri. Firhad. Azri. Mikhail.
Tak sama sangat pun. Tapi bolehlaa cari mkan. Gua tak pro lagi. hahahha.
#love #minatje #bukan #nak #cari #kontroversi #nyampahpulakhashtagbebanyak #okbyee

serabut

18:35

*entry ni aku nak panggil entry hati. Tak tahu nak luah kat mana so aku sampai kat sini. taknak baca tolong angkat kaki. Yang nak baca, anggap je tengah tengok drama melayu part yg heroin tengah buat diari. Please?*

Pernah tak rasa bila kita layan orang tu macam baik gila tapi dia layan kita macam kita ni takde perasaan?
Pernah tak rasa yang orang sekeliling kau dah mula berubah?
Pernah tak rasa orang yang selama ni kau tak sanggup nak berahsia dengan dia sebab takut dia rasa tak dihargai tapi rupanya dia taknak bagitahu pun benda penting tu kat kau?
Pernah tak rasa takut nak mulakan hubungan baru sebab takut dengan perpisahan? I mean here is 'persahabatan'..
Pernah tak rasa yang kita je yang beria nak maintain the good relationship tapi yang sebelah sana macam nak tak nak je layan kita?
Pernah tak rasa sakit bila memendam benda yang tak pasti?
Pernah tak rasa takut nak pilih jalan hidup yang mungkin menentukan masa depan kita nanti?
Pernah tak rasa yang kau nak berubah tapi persekitaran macam tak menggalakkan langsung?
Pernah tak rasa nak tegur orang untuk kebaikan tapi tak tahu cara yang sepatutnya lebih-2 lagi orang tu rapat dengan kita?
Pernah tak rasa putus asa bila benda yang kau buat tu tak dapat sokongan?

Rasa penat. Sucks. 
Tapi percaya je dengan takdir Allah. Semua benda ada hikmah. 

Sekian.

Kehidupan selepas SPM

22:09


#throwback . The top 3. cewahhh xP

Holla. Hai. Hahahaha. So...
How's life? Tell me how's your family? I haven't seen them in a while... You've been good busier than ever, we small talk work and the weather. Your guard is up and I know why.....
Okay, ter'Taylor Swift' pulak meniba.

Hahaha. Pokoknya mau nanya ni, engkorang pekabo? hahaha Johor sangat bunyinya xD. 
Baiklah, sebenarnya aku nak keluarkan statement yang mungkin boleh merentapkan hati jiwa sanubari korang semua. Hmm, macam biasalah hiperbola itu perlu dalam penulisan. Baiklah, statementnya berbunyi begini:
Kehidupan selepas SPM indah khabar dari rupa, tak seindah yang dijangka, indahnya tak berpanjangan, hanya seketika cuma. 

Haaaa hambek kau. Hahahahaha. Nampak macam puitis gitu. Tapi apa yang nak disampaikan tu betullah tu. Hey apa aku cakap ni?! Okaylah, kalau tak paham takpelah, kita teruskan.
Sebelum SPM kita akan selalu cakap dalam hati, "Eii tak sabarnya nak habis SPM! Nak bebas!" "Cepatlah nak habis SPM, aku nak berpesta sakan lepastu!" dan tidak kurang juga "Cepatlah habis sekolah, aku nak kerja nak duit lepas ni" .
Seriously memang masa form 5 ni rasa macam nak cepat je habis SPM tu dan mula menjangkakan aktiviti-aktiviti indah yang akan dilakukan setelah tamat SPM. Tapi ketahuilah adik-adik sekalian, benda tu semua memang best, TAPI SEKEJAP JE. Haa dia macam best dalam sebulan dua gitu. Pastu bermulalah hari-hari yang membosankan. Memanglah kan, hari-hari buat benda yang sama je. Mau tak bosan -.- Lemak pun boleh diternak dengan agresif time ni. Pehh memang mcm nightmare lah kalau benda ni jadi. 


Aku pun dah alami dah situasi ni. Bangun pagi, makan, tidur, bangun makan tengahari, tidur, masak kalau rajin, buat kerja rumah sikit, tengok tv sampai tengah malam , stalk stalk orang tersayang skit cehcehh koranglah tuu, tidur, bangun pagi semula dan rutinnya berulang macamtu jugak. Kau cerita sikit kat aku siapa yang tak bosan dengan rutin yang macamni? Nama je 'tanam anggur'. Tapi bila entah anggurnya nak dipetik, tak dapat-2 pun -.-

Tapi Alhamdulillah sekarang aku bukan lagi penganggur. Bukan juga seorang surirumah mahupun penuntut di UTP. Sekarang aku duk ambik kursus Confectionary & Bakery kat Giatmara JB. Sebenarnya Syaza yang ajak ambik course ni. Aku pun pikir macam, why not ambik peluang ni kan? Nak kerja pun dah cari tak dapat-2. Masuk ni at least mungkin akan dapatlah sikit-2 ilmu nak memasak and maybe nak buat business lepas dah habis belajar nanti. Masa depan, mana kita tahu kan? Tapi memang aku rasa macam risau jugaklah bila pikir macamana kalau aku dapat PLKN pilihan ke 2 nanti? Nanti aku dapat study kat sini tak habis. Tapi nak buat camana, pilihan dah dibuat. Macam yang aku kata, bila kita dah dapat dua pilihan dan dua-2 bagus, kenalah lepaskan satu. Jangan tamak. Inshaa Allah ada benda yang lebih baik mendatang. Harapnya pilihan aku tak salah. samada aku nak tangguhkan PLKN ataupun berhenti dari Giatmara, nantilah dulu. Buat masa sekarang, just enjoy the moment. Yeayy, boleh main bakar-bakar kek cookies semua, boleh berangan jadi chef macam Soo Wincci dengan Anna Olson! Nak lagi berangan, yeayy boleh berangan jadi Buddy yang Cake Boss tu. Hahaha. Doakan jelah yang terbaik untuk aku okayyy? ;)


simple yet so gorgeous! Aku teringin nak belajar piping macamni...


Hmm, actually dedor menunggu bulan 3 untuk result SPM keluar. Harap keputusan SPM kita semua yang terbaiklah untuk masa depan kita. Aminn! ^^ 
Okay, setakat ni dululah ye. Till we meet again next time! xoxo, U. *acah-acah Lisa dalam cerita Istanbul Aku Datang. Omg, Beto dengan Tomok comel okay dalam cerita ni :o

p/s: Masih menunggu kad-kad undangan daripada kawan-kawan. Hmm, siapa dululah agaknya ek? Hahaha xD

Penganggur berjaya

02:11


Holla peeps.
Entah kenapa tiba-tiba rasa nak update blog malam ni. So here I am. Eh macam tak kena je? Abaikan.
okay, lurus ke titik atau bahasa saintifiknya straight to the point, aku nak kongsi benda yang aku suka. Yang aku rasa tak rugi pun kalau nak share sebab mungkin... boleh dapat kawan baru? haha.
Semenjak memegang titile penganggur berjaya taraf lepasan SPM ni, aku ada hobi baru iaitu melukis portrait. Well, takdelah lawa mana pun, hancur jugak sebenarnya tapi ada aku kesah? Hahahaha.
Sebenarnya mula terpengaruh balik nak main conteng-conteng ni sejak terfollow @azizaninn kat Instagram lepas nampak Atita Haris post gambar yang dia lukis. Faham kan ayat aku? ok teruskan.
Serius awesome gila tengok gambar-gambar yang dia lukis  (guna photoshop lah tapi ). Nampak real sungguh :o 
Untuk korang-korang yang nak tengok, do follow him @azizaninn kat Instagram and Twitter pun ada rasanya tapi aku tak follow Twitter dia sebab line Twitter aku bukan betul sangat pun.
eh takpe ke ni aku promote dia kat sini? Hhaaha takpe kott, boleh tambah pendapatan dia ( sebab dia pun ambik tempahan lukis portait ). And kalau tak silap, rasanya beliau orang Johor. So, hi.. kita sama merah biru. lol ~ Hehee, peace bang, peace ^^v


Disebabkan terpengaruh, aku pun decide nak guna software yang aku ada which is gimp untuk buat portrait jugak. Sebenarnya ni try and error je, azizaninn tu tadi guna photoshop and tab kalau tak silap, tapi aku nekad punya pasal, guna jelah apa yang ada. Dahlah tu, guna laptop pulak tu. Mencabar gila weh. Yelah, orang lain guna pencil yg tab tu, gua guna laptop yang dah sah sah susah gila nak handle. Tapi takpe, kan gua dah cakap gua havoc havoc~ haha. So hasilnyaaaa:



Ni first trial aku. Ambik masa lebih kurang 4-5 jam jugak lah. Tak berapa nak jadi sebenarnya ni. Actually aku nak buat gambar Yoona SNSD tu haa tapi tak jadi pun rasanya. Haih takpelah first trial kan. Mana ada orang baru lahir terus berlari, ye dak? hahahahaha ayat cover habis. Takpelah, untuk diri sendiri. Pfft xD

gambar hok ni lah. Hahaha langsung tak gaya k...


Next, aku cuba pulak buat gambar Heliza Helmi sebab rasanya dia perempuan berhijab yang paling banyak gambar cecomel. Hihiii :P

Ni gambar yang cuba ditiru. Alololo omel angat xP




Tadaaaa! Hahahaha. Takdelah sama sangat, tapi rasanya improve lah sikit daripada Yoona tuu Reben tu malas nak buat. Semak je. Hahha cakap jelah memang malas.

Banyak lagi yang kena perbaiki. Skill tu kena asah lagi. Buat benda ni memanglah makan masa, kengkadang stress sebab tak sama ke ada orang kacau ke apa ke, but yet it was fun sebab dapat buat benda yang kita suka :)


Oh yeah rasanya cerita atas ni takde kena mengena dengan tajuk. Hehe sabarlah, ni baru nak masuk tajuk ni.
Well, sebenarnya aku tak dapat kerja lagi. Haha. Penat dah pusing satu Pusat Bandar tapi tak jumpa kerja.
Aku bukan apa, aku boring duduk rumah takde duit poket. Dahlah lesen takde,. Kalau ada lesen boleh jugak pi jenjalan tasik ke JB ke Woodland ke... So dengan itu, dengan bangganya aku macam dah nak decide duduk melangut kat rumah dan menjaga status Penganggur Berjaya dengan sebaik-baiknya. I'll try my best bebeh! hahaha taklah. Bagi aku, kalau ada kerja, adalah alhamdulillah. Kalau takde takpelah, boleh buat kek hari-hari kat rumah. Hehehe. Sekian, wassalam. Till we meet again :)

p/s: Aku tak reti nak guna 'huhuhu' ni kat celah ayat mana. K ni random gila. Byeee


SPM dah habis bro.. apa citaaaa??

13:30





SPM dah habis.
Tak, sebenarnya dah lama dah habis.
Tapi baru sekarang nak update blog. tu pun sebab rasa bersalah dengan diri sendiri sebab sebelum SPM kemain beria "nanti lepas SPM lah aku nak sambung blogging blogwalking segala macam dulu dulu" , tapi hakikatnya sekarang....
ke mana perginya janji janji manis ku dahulu? Tak sangka aku juga bisa menjadi sweet talker bak Johan As'ari. Opss terpalit sama, maaf.
Dan dah kenapa bahasa aku ala-ala orang sastera sedangkan aku pelajar kelas sains tulen walaupun pemikiran 'tak berapa nak sains'. Hmm... Dasar lithium sungguh. 
(Kenapa lithium? Saja nak tunjuk aku ni bukannya tak belajar masa sekolah dulu. Belajar, cuma mungkin tak habis hadam.. macam haiwan rumen mungkin yg perlukan dua kali proses? Sudah, jangan nak masuk Bio pulak)


Bila dah habis exam ni, kerja hari-hari sama je. Bangun tidur, mandi, makan, solat, tidur, tengok tv, tengok kdrama, scroll twitter & instagram, tidur. Dan rutinnya berulang ulang. Bila bebudak dah naik sekolah ni lagi heaven duduk rumah takde siapa kacau pagi-pagi.

Tapi aku tak kerja lagi. Haih nantilah, semak kepala nak pikir. Plkn katanya dapat kumpulan 2 @ 3. And harini pagi-pagi lagi aku dah on laptop bukak web astro tutor tv duk nak cari nanti nak sambung belajar course apa, kat mana.. Tapi tak berfunction sangat ah kat situ. Huh, seriously gua bingung nak sambung study apa. Tak confident nak sambung sains. Kalau sains pun, maybe nanti ambik yang ada kaitan dengan Sains Pertanian. Ingat nak ambik yang macam multimedia punya. Tapi..... aaahhh pening ar! Kepada kaka kakak, abang abang, yang ada ambik multimedia atau course lain, tolonglah adikmu yang lemah lagi dungu ini. hahhaa sadis noh ayat kau ummu xD

Okay, dah tengah hari dah n i. Perut pun dah bunyi. Elak kena bebel je dari tadi ngadap laptop. byeee, assalamualaikum :)


Lots of love , 움무 ♥

Popular Posts

Nak taruk palagey niiiii

Aku.... tak tahu nak letak apa kat sini. Haha nanti ah aku update lagi. Blur ni template baru huhu


Hadam

"Tolong. Terima kasih." Hargai. Jangan malu. Selagi ada. Dah takde jangan nak menyesal.