Random

02:43

Hi. It's 1.11am already. And I'm here just to talk about random things. Wanna read, you're welcome. If not, then go buy your ice cream paddle pop rainbow. Haha, lawak sangat -,-


-----




Novel.
But masa sekarang ni, I am struggling to finish my reading on 5 Tahun 5 Bulan by Hlovate. Haihh, agaknya dekat twitter tu dah naik jemu kan korang aku asyik sebut pasal Hlovate. Lagi-2 kalau Amir Shahmi tu join sekaki. Tapi ap boleh buat, she's inspire me :). I means, her novels and the whole story. Kalau perasan bila baca novel dia, mesti akan ada yang belajar oversea. Tengok dia cerita pasal negara orang, macamana nak survive kat sana, lifestyle diorang, cerita pasal tempat-2 menarik kat sana, dan macam-2 lagi lah! Buat aku rasa nak study kat luar negara jugak. And lagi satu, seronok bila tengok dia belajar subjek science stream macam senang jea (Based on tiga novel dia yg aku baca- Tunas, Aa+Bb & 5Tahun 5Bulan, cerita dia banyak berkisar pasal student yang ambik sains tulen and medic). Leklek gitu jea dia terangkan pasal bio, fizik, addmath, kimia segala tuu. Kalau aku tuu mau mati kutu! :o Tapi tak semua orang boleh layan style Hlovate ni. Dulu Myra Al tak recommend kataku buku Tunas pasal takut aku tak suka cara Hlovate punya cerita, katanyalah. Tapi, aku okay lah wehh!Haha. Buku macam dia ni lah aku suka layan. Macam Zur pulak dia jenis jiwang tangkap punya, memang Hlovate bukan taste dia. Lain orang, lain citarasa, ye dak? :)

-----




Philophobia.
Philophobia? Am I affected by this 'disease'? Don't know whether this kind of 'disease' is exist or not. But based on what I've read, Philophobia is a feeling where we're afraid to fall in ehem ehem... l.o.v.e. *btw credit to Hlovate,knew this 'disease' from you*. Maybe affected, tapi sikit jelah. Yes, I admit. Keadaan sekeliling made me worried and afraid enough to 'fall'. Afraid of hurting, losing. Sometimes aku terfikir, we really had to put a barriers towards the strangers to minimize our relationship, so that we will not hurt or lose. But I believe in Him. He decides everything. Sooner or later, it will come. Life's just once. Make friends as many as you can and enjoy with them. When we have no one to share about things that we can't share with the family, then that's what friends for :) I did have crush on someone lah. Then I'm not fully Philophobia, rite? Mwahahaa~
*use English is better when it comes to 'express this-feelings-things'. Karang guna bahasa ibunda mahu jiwang semedang xD*




-----


Mind your words.
Orang sekarang ni kadang-kadang cakap macam otak taruk kat patela kan? Main lepas jea, bahasa pulak gebang semacam, dengan lucah-2 mencarut nya semua. Lagi-2 kalau budak-budak agas tu. Haihh, laju jea mulut tu keluar kata-2 yang... haihh aku pun tak sanggup nak type. Tu yang agas. Yang golongan kononnya bijak pandai ni pun satu. Kononnya berpegang dengan pendirian masing-masing. Tak salah untuk kita ada pegangan or pendirian kita sendiri.. yes, kita ada hak untuk tu. Tapi kalau dah sampai tahap nak mengutuk orang, menghina orang.. tu apa cite? Just, where's your manners, huh? Respect the elders lah, kita belajar adab dan sopan kan. Rasanya semua agama takde pun yang menggalakkan kita kurang ajar dengan orang. Sebenarnya bukan kena respect the elders jea, yang sebaya or yang lagi muda pun. Senang cerita, hormatlah semua orang. Hormatlah pandangan orang. Hormatlah pendirian orang.
Kadang-2 kita terlepas cakap benda yang kita tak perasan boleh buat orang terasa hati. Yes, kengkadang aku pun cemtu. Just nak nasihatlah. Sebelum nak update status, tweet, blog semua benda alah tu.. cuba baca balik apa yang kita tulis tu dari perspektif orang lain, dari pandangan semua orang lah senang cakap. Kalau rasa akan ada orang yang akan terasa hati, then pikirlah nak buat apa. Nak update jugak ke, nak modified sikit ayat ke, taknak update langsung ke. Terserah. Dah besar kan? Boleh pikir sendiri. Hahaha. Tapi.. 
Sometimes words can define a person. :)



-----


Emosi.
Bila kita dah marah, macam-2 benda nak keluar dari mulut kan? Rasa nak mencarut kuasa 687432, kalah budak agas tadi. Kahkah. Pastu bila dah relaks sikit, dah boleh boleh fikir leklok.. mesti terasa bodoh kan? Takat benda kecik gitu pun nak naik angin monsun tu dah kenapa? Memalukannnn~ Lek ahh, gua pun macamtu. Padahal benda boleh settle kot. Aku kalau kat rumah je mengamuk. Tu pun dendiam. Kalau kat sekolah tengok aku moody, senyap jea.. haa tu tandanya aku tengah tak okay. Tak payah nak tegur aku lelebih sangat time gitu, makin aku angin karang. Biarkan jea aku. Kalau aku dah tegur korang, tu mungkin tandanya aku dah okay. Faham? Bagusssssss :P


-----



Jadilah insan yang berguna.
Aku tak kisah pun kalau orang nak mengadu kat aku. Tak rasa menyusahkan pun. Dengan rendah dirinya aku mengaku aku boleh jadi good listener, but not a good advisor. Yelah, buatnya orang suruh bagi nasihat pasal cinta.. boleh ke aku jawab? Memang tak ahh! Sendiri pun sangkut. Hahaha xD Tapi mana yang aku boleh nasihat, aku nasihat. Taknak guna takpe, bukan grade AAA+ pun nasihat aku tuu. Yang penting anta semua boleh throw out segala macam benda dalam hati tuu. Sebab? Aku kan kawan hangpa. Aku kan ada special seat dalam hati hangpa. Haha! Perasan tahap everest betul~ Lagi satu, aku ni spesies pelupa jugak. Hahaha. Banyak jea dulu orang bagi aku password twitter, facebook,blog semua. Biasalah, dulukan zaman kegemilangan aku sebagai editor. Tinja kan statement? Haha. Tapi guess what? Aku tak ingat pun password korang tu. Tak caya tanya Myra. Berapa kali dia suruh aku edit blog dia, setiap kali tu jugaklah aku tanya balik password dia. Hahaha. So, jangan risau. Mungkin korang cerita dengan aku harini, minggu depan aku dah lupa. Selamat rahsia pohon cemara korang. Jap. Ni kekurangan ke kelebihan sebenarnya? 



-----



Okaylah. It's 2.43am already and I wanna sleep. That's all random things that is currently crossed my mind. Till we meet in the next entry. See yaaa!~ ^^

Btw, novel yang aku cakap tak tahu tajuk dalam novel yang lepas tu.. Tajuk dia 'Awek Chuck Taylor'- Nami Cob Nobbler. Tengok review macam best. Real story, written by the original character from the novel.

You Might Also Like

0 comments

Lots of love , 움무 ♥

Popular Posts

Nak taruk palagey niiiii

Aku.... tak tahu nak letak apa kat sini. Haha nanti ah aku update lagi. Blur ni template baru huhu


Hadam

"Tolong. Terima kasih." Hargai. Jangan malu. Selagi ada. Dah takde jangan nak menyesal.