Tutorial : Header transparent guna Gimp 2.6 + Photoscape

00:39

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

*tutorial ni sesuai untuk korang yang tak pandai guna Adobe Photoshop :) macam aku . 

Haii! haa , hari nih aku nak ajar korang buat header bajet comel  cam header aku tuh guna gimp 2.6 dan photoscape . Korang tkde ke dua dua software ni? So , downloadlah ! Ape lagi ! Tapi jangan tanya aku camne nak download sebab aku tk reti bende alah download mendownload nih . Tu semua kerja kakak aku . Aku cuma tahu main jea :) Cuma yang aku tahu korang kena google jea .

Okayy , firstly , korang bukak dulu Gimp korang . Then , klik File - New . Pastu pilih width dan height header korang. Dah siap , korang tekan Advanced Options . Nampak tak ade perkataan Fill with ? korang tukar dari Background Colour jadi Transparency . pastu , klik ok . Tak paham ? Sila lihat gambar di bawah ye ;)


Nampak tak dia jadi macam kotak kotak warna kelabu ? Tu maknanya dia da jadi transparent lah tu . Pastuh korang klik File macam tadi . Klik Save as . Dah ? Kalau dah nanti dia ade keluar box kan ? Korang rename lah bende alah yang korang buat nih . Format dia jangan lupa tukarkan kepada png .
Ala , korang tambah aje .png kt belakang . cth : headertransparent.png . Tengok gambar di bawah kalau tk paham yea . 



Dah tukar , save . Pastuh nanti dia akan keluar lagi satu box . Korang tick dan untick macam yang aku buat dalam gambar kat bawah ni. Pastu save lah . :-



Dah save ? Okay , sekarang korang tutup segala benda alah Gimp tu . Bukak Photoscape pulak . Klik Editor . Pastu cari gambar yang korang buat guna Gimp td . Then , design lah header korang . Kalau nak taruk gambar , kt belah bawah tuh ade Object . Klik , pastu ade gambar macam ade gunung ngan matahri , blablabla.... klik pastuh tekan kt atas sekali - Photos . Pilih gmbar , then tempekkan dia ye adik adik . Kalau nak letak tulisan , kt bawah gmbar gunung2 tuh ade T . klik lah yang itu . Nah , ini dia contoh header yang aku buat . :



Dah siap design , save . Tadaa ! Dah siap pun header korang ! Err , korang paham tak aku ajr nih .? Ala , buat buat faham aje lah ye . Hihi .




Kalau tk paham , tanye lahh ., Aku tk marah punn ^^

Credit to SyafiqahEzamshah :)

You Might Also Like

41 comments

Lots of love , 움무 ♥

Popular Posts

Nak taruk palagey niiiii

Aku.... tak tahu nak letak apa kat sini. Haha nanti ah aku update lagi. Blur ni template baru huhu


Hadam

"Tolong. Terima kasih." Hargai. Jangan malu. Selagi ada. Dah takde jangan nak menyesal.