Entry ni harus ditaip secepat mungkin !!! (D.O.O.D.L.E = doodle!! )

13:22
Sedut habuk guna vakum , Assalamualaikum ..

MEET UNCLE HUSSAIN - POKOK
Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada
Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam
Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh


wahahahaha. Kalau korang tengok title pon dah tau kan? Aku nak cepat nih ! kenapa? Sajee! haha :D

Sebenarnye aku just nak bagitau yang aku dah pandai lukis doodle ! Tapi kali ni bukan guna photoscape! Tapi guna gimp . Photoshop? Ouh , aku tak berdaya nak mendownload . -.-

Ni lah salah satunya :-



haha . Aku suka buat gedik gedik ! :P
btw , tk kemas kan ? haha. Biasalah , aku kan gelojoh ^^v

Nak tuto die tak? hehe. ni link dia . --->>>blog Nadhirah :) comel kan blog die ?
Tapi ni dia guna photoshop kott . Tapi gimp pun lebih kurang jea caranya .
Okay, dah . Selamat mencuba !

p/s : sekarang tengah takde mood nak berbelogging . Tu yang bosan semacam jea blog ni kan? haha . Tambah2 pulak trial PMR dah nak dekat . hadoii~~ -.- DOAKAN UMMU YEA !

Hasil basuh baju malam malam buta ( lah sangatt ) ! HAHA

18:50
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


ST12 - Saat Terakhir
 inilah saat terakhirku melihat kamu
jatuh air mataku menangis pilu
hanya mampu ucapkan
selamat jalan kasih
satu jam saja kutelah bisa
cintai kamu,kamu,kamu dihatiku
namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup


Hai ! Okay , hari ni baru lah aku ade mood nak menaip ! baru lah ade entry ! baru lah tak bosann blog aku nih ! -.- 
Hari tuh aku ade terpilih untuk program Kau Inspirasiku . Top 50 student akan dapat mentor ataupun lebih mesra dipanggil mak/bapak angkat . Haha ! Aku dapat cikgu .... cikgu .. cikgu sape ek name die ? haha . Lupe lahh ! Nanti aku ingatkan balik yerk . >>> padahal buat buat lupa . :P ( konon jeles tgk entry mereka ; Ayien & Afie  buat cite pasal bende alah ni . Tapi aku buat , hampehh ! Tak de isi ponn . :'(

Hari tu kann , aku tidorr lambatt ! ggahaha . Semuanye gara gara membasuh baju sekolah di malam yang buta tak reti nak celik. Hadoii . Dah lah esoknye sekolah pagi ! Tidor pulak lambat ! Pastuh datang sekolahh , BERDENGKORR ! haha . beriee sungguh aku kann ? -.-

Okay2 , berbalik kepada cite basuh baju tadii . Aku start basuh baju dengan menggunakan mesin basuh bajet auto super lembab tuh pukul 11 malam . Maka proses pembasuhan akan berakhir kira kira pukul 1 pagi la jawabnye ye anak anak .. ( kan aku dah kate , super lembap kan ? ) So , untuk mengisi masa lapang yang lengang (?) aku pun memulakan kerja @ hobi aku . Apakah ? haha . Melukis laa ! Ape lagi !

Aku memang suke main lukis lukis . Tapi tk laa berapa cantik sangat . Just , bolehlahhh .. Aku memang tak boleh kalau pensel ngan ketas kosong ( especially kertas lukisan) ade kat depan mata . Mesti ,, argghhh ~~ Tak tahan ! Tak tahan ! haha . berrrrrr

So , pada malam yang suci itu , aku dengan wajah yang sedang kebajetan macam dah siap homework padahal homework menimbun bagai nak almari ( bukan rak lagi okayy ! ) telah menconteng kertas lukisan yang ade ituhh . wahaha ~! mau lihat hasil lukisan aku tuh ? Alaa, korang tak nak tengok pun tak pe .. Aku tunjuk jugakk . wek wekkk ! :P

Tadaaaaaaaa ~~


Ahaa , nak kata potret , tak . Nak kata lukisan , boleh kott ? haha . 
Ape ponn tak boleehh ! ( jambu .. jambuu .. )




tak leh blah !
scanner aku rosak .. ! terpaksa lah pakai webcam sahaja kawan kawan .. :(

hahaha . Amacam ? Ade bakat jadi pelukis jalanan takk ? haha . haktuii . :P

dan disebabkan lukisan inilahh aku punyee mata macam mata panda pada keesokan harinya . herr ~ ( err , bukan sebab basuh baju tu ke ?  ala , same je lahh ! )

Ehem ehem , korang kenal tak siapa yang aku lukis nihh ? :) Kalau tahu , bagitau lah aku ! cepatt tauuuuu ! :) 


hint : kakak tercomel yang aku pernah nampak kat dunia maya nih .. ! Adore her so mucchhiieee you knowwww ! ^^

Tutorial effect salji kat blog :)

08:14
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

hari ni aku nak buat tutorial lagii ! Yang direquest oleh miss Rara . Aku tau korang pon da tau buat bende alah ni , , Aku just mau share dengan dia jea . Yang lain , blahh ! :P

1) Okayy , firstly , logi n blogger macam biase . Then pergi kat design >> edit layout . Pastuh nampak tak ade box yang tulis 'add a gadget' ? Klik tuh . Tak kesa la kat mane . Atas , bawah , kiri , kanan .. semua same jea .


2) Dah tekan add a gadget , cari 'HTML Javascript' . Klik situ . pastuh akan keluar box kosong kan ? haa , korang copy and paste bende alah kat bawah ni :

<script src="http://snow-effect.googlecode.com/files/snow.js" type="text/javascript"><br /><br /><br /><br />/***********************************************<br /><br />* Snow Effect without images-by Kurt Grigg at http://www.btinternet.com/~kurt.grigg/javascript<br /><br /><br /><br />* Script featured & available at Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/<br /><br /><br /><br />* Please keep this notice intact<br /><br />***********************************************/<br /><br /><br /><br /></script>
3) then , Save lahh ! ^^

Okay , tu jea . babaii! p/s : aku malas nak print screen . -.-

Doodle Ummu Sendirian Berhad . Kau ade ? :P

15:41
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

hai hai ! Korang tau tak , aku sekarang nih makin busy mengalahkan tauke belacan ! Haha! Merepek jea . Ye laa , aku ni kan pelajar sekolah . Nak periksa pulak tu tahun nih . Tu pasal lah busy semacam . ececehh ... )

Sebenarnya entry aku kali nih nak menayang a.k.a menunjuk nunjuk  ^^ aku punya doodle . Aku buat guna photoscape plus Gimp saje , same macam header aku . Mula mula tuh aku ade la tengok tutorial Hanie , ade ajar buat doodle . So , aku pon dengan semangat yang kental berbaur keberiaan  pun nak cubalah buat doodle sendirik. Macam best jea . Hihi. Nak tengok tak ?  ( Kalau korang kata tak nak tengok pon aku tayang jugak .. pedulik hape aku . Doodle aku , kat blog aku , bukan ayam kau punye .. ! Huahuahua! ;) )

Taddaaa !!!~~~ 



yang ni paling buruk aku rase .. =.=





Gadis Merah Jambu :)




Chubby ! Haha !




ala ala ustazah gitoo!  * ade kat header aku kann ??





tebal lipstik makcik ni .. *ni pon ade kat header aku kann ??






Aww .. sopannyee  .. :)

Haha , aku tau takdelah cantik mane pon kan .. Aku pun bukannye terror sangat bab doodle mendoodle ni .. Tak macam korang .. :(
Tapi at least aku buat sendirik , tak curi orang lain punya doodle .. huhu ..


Kata takde masa , tapi siap boleh buat doodle lagi ? Haha , aku memang . Suka membohong korang :)

Tutorial : Header transparent guna Gimp 2.6 + Photoscape

00:39
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

*tutorial ni sesuai untuk korang yang tak pandai guna Adobe Photoshop :) macam aku . 

Haii! haa , hari nih aku nak ajar korang buat header bajet comel  cam header aku tuh guna gimp 2.6 dan photoscape . Korang tkde ke dua dua software ni? So , downloadlah ! Ape lagi ! Tapi jangan tanya aku camne nak download sebab aku tk reti bende alah download mendownload nih . Tu semua kerja kakak aku . Aku cuma tahu main jea :) Cuma yang aku tahu korang kena google jea .

Okayy , firstly , korang bukak dulu Gimp korang . Then , klik File - New . Pastu pilih width dan height header korang. Dah siap , korang tekan Advanced Options . Nampak tak ade perkataan Fill with ? korang tukar dari Background Colour jadi Transparency . pastu , klik ok . Tak paham ? Sila lihat gambar di bawah ye ;)


Nampak tak dia jadi macam kotak kotak warna kelabu ? Tu maknanya dia da jadi transparent lah tu . Pastuh korang klik File macam tadi . Klik Save as . Dah ? Kalau dah nanti dia ade keluar box kan ? Korang rename lah bende alah yang korang buat nih . Format dia jangan lupa tukarkan kepada png .
Ala , korang tambah aje .png kt belakang . cth : headertransparent.png . Tengok gambar di bawah kalau tk paham yea . 



Dah tukar , save . Pastuh nanti dia akan keluar lagi satu box . Korang tick dan untick macam yang aku buat dalam gambar kat bawah ni. Pastu save lah . :-



Dah save ? Okay , sekarang korang tutup segala benda alah Gimp tu . Bukak Photoscape pulak . Klik Editor . Pastu cari gambar yang korang buat guna Gimp td . Then , design lah header korang . Kalau nak taruk gambar , kt belah bawah tuh ade Object . Klik , pastu ade gambar macam ade gunung ngan matahri , blablabla.... klik pastuh tekan kt atas sekali - Photos . Pilih gmbar , then tempekkan dia ye adik adik . Kalau nak letak tulisan , kt bawah gmbar gunung2 tuh ade T . klik lah yang itu . Nah , ini dia contoh header yang aku buat . :



Dah siap design , save . Tadaa ! Dah siap pun header korang ! Err , korang paham tak aku ajr nih .? Ala , buat buat faham aje lah ye . Hihi .




Kalau tk paham , tanye lahh ., Aku tk marah punn ^^

Credit to SyafiqahEzamshah :)
Lots of love , 움무 ♥

Popular Posts

Nak taruk palagey niiiii

Aku.... tak tahu nak letak apa kat sini. Haha nanti ah aku update lagi. Blur ni template baru huhu


Hadam

"Tolong. Terima kasih." Hargai. Jangan malu. Selagi ada. Dah takde jangan nak menyesal.